9 Mart 2012 Cuma

Mor Sebzeler & Meyveler

 Yüksek antioksidan ve kanseri önleyen pigmentler içeren mor sebze-meyveler mutfaktaki son trend.






İngiltere’deki Sainsbury’s adlı market zincirinde geçen ay itibarıyla ‘Mor majeste’ adıyla satılmaya başlanan mor patates, pişirildiğinde de rengini koruyabilme özelliğine sahip. Şaşırtıcı olan bir bilgi de sözü geçen bazı sebzelerin asıl renklerinin özünde mor olması. Mesela ilk olarak M.Ö. 3000’de Afganistan’da ortaya çıkan ilk havuçların içi sarı, dışı mordu. Arap tüccarlar tohumlarını Asya, Afrika ve Arap yarımadasına yaydıkça havucun mor, beyaz, sarı, kırmızı, yeşil ve hatta siyahın farklı tonlarındaki çeşitleri ortaya çıktı. İlk turuncu havuçsa vatansever duygularla Hollandalılar tarafından yetiştirildi. Mor karnabahar da İtalya’da yüzyıllardır yaygın bir şekilde yetiştirilmekte. Alışılmadık görüntülerine rağmen bu sebzelerin lezzetinde bir fark yok. Trend Türkiye’de ne zaman oturur bilinmez ama bizim semt pazarlarımızda da kara/mor havuç satılmakta. Ufak ufak gözünüzü alıştırsanız iyi edersiniz zira yakında yemekler mor olacağa benziyor.
Kaynak: Radikal

Mavi-mor Sebze Faydaları
Patlıcan tokluk hissi verir ama şişmanlatmaz. Gerçek bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, vücudunuzdaki fazla sodyumun atılmasını sağlar ve kan basıncınızın düşmesine yardımcı olur. Bu element, sağlıklı sinir hücreleri ve kaslar için de elzemdir. Mürdüm eriği kurusu mükemmel bir lif kaynağıdır. Magnezyum ve potasyum dolu bu yiyecek normal kan basıncını korumanıza yardımcı olur. Aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Mavi yaban mersini ve diğer mavi-mor meyve ve sebzeler kanseri önlemeye yardımcı olduğu düşünülen flavonoidler içerir. Özellikle antosiyonin adı verilen flavonoidlerin güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır ve yaban mersininde bu maddeden bolca vardır.
 © Derleyen: Sağlık Köşesi Ekibi (www.saglikkosesi.net)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder